Länkar

Hem

Allmänt om jaktföreningen

Skjutbanan

Apr 2022
TiOnToFr
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Södra Vallgrund jaktförening r.f.

Södra Vallgrund Jaktförening är en av fyra jaktföreningar ute på Replot. Jaktstugan är belägen på Lotsvägen en bit utanför byn. Föreningen grundades 7 juni 1946 och dess syfte är att idka traditionell jakt, sportskytte, viltvård och naturskyddsverksamhet samt kennelverksamhet.I föreningen idkas jakt på sjö- och skogsfåglar, hare, små rovdjur, rådjur, samt även licensbelagd jakt på älg, vitsvanshjort, lodjur och säl.

Föreningen är för tillfället i färd att uppdatera denna websida.


Älgjakten

Älgjakten är en av de största jakthändelsen på året. Den gemensamma älgjakten startar numera normalt den andra helgen i oktober. Jakten bedrivs såväl med hund som genom vakjakt. Någon gång även med drev. I jaktlaget finns flera älghundar, som turvis får arbeta i skogen.


Vitsvanshjort

Jakten på vitsvanshjort startade för många år sedan, när stammen på hjortarna ökade. Vikten av stammens vård blir har sedan dess blivit allt viktigare. Härigenom har också jakten genom åren vuxit i vikt. Jakten bedrivs såväl genom passjakt och med hjälp av hund.


Rådjur 

Den livskraftiga populationen av rådjur har i skärgården lett till problem när rådjuren blir för många och väldigt gärna besöker trädgårdarna. Föreningen bidrar till reglera stammen genom jakt. Genom stödutfodring på viltåkrar och matplatser styrs också populationen bort från gårdsplanerna. Rådjursjakten bedrivs som sällskapsjakt  med hund och som passjakt.

 

Lodjur

Lodjursjakt har annordnats några gånger här i skärgården. Inget lodjur har dock fallit ännu. Flera lodjur finns här och rör sej över nästan hela skärgården, men p.g.a. de få licenserna har vi inte möjlighet att annordna jakt här varje år.


Säljakt

Säljakt har gamla traditioner här i skärgården. Förr i tiden for säljaktlag ut i sina fälbåtar och kunde vara ute i månader på isen. Intresset för säljakt har vaknat igen och det är flera av föreningens jägare som tagit sej ut på vårisarna för att få en glimt av sälarna. 


Hare

Jakt på hare har alltid varit populärt i föreningen, något som även avspeglas i bytesstatistiken. Antalet fällda harar är dock ej länger lika högt som för några decennier sedan. Förr var det vanligt att man endera hade stövare eller spets, men när vi nu har ett stort antal olika jakthundsraser i byn prövas också nya jaktformer. Alltid då och då går dock någon grupp jägare ut på harjakt på föreningens marker. En utomordentig rolig sällskapsjakt.


Fågeljakt

Fågeljakt, traditionellt populär är andjakten men eftersom andfågelstammen minskat är det numera umgänge och att sitta ute en varm augustikväll som gäller när vi är ute på andjakt. Knipjakt sent på hösten håller sin popularitet. När det gäller skogsfåglarna har vi en växande stam av orre, det finns även tjäder men i mycket små mängder. Även fasan jagas i byn.


Små Rovdjur

Jakten på smårovdjur har länge varit på tapten i föreningen. Stammen av mårdhund, räv och mink ökar, fastän en aktiv jakt bedrivits. Fångst med hjälp av fällor och genom jakt har bedrivits.

För att sporra jägarna ordnar föreningen varje år en 'viltvårdstävling'. Jägarna samlar poäng för fångat byte. En mård ger 20 poäng. Mårdhund, räv eller mink 10 poäng. Kråkfåglar och Trutar 2 poäng. Till vinnaren tillfaller ett vandringspris och alla som har samlat in över 15 poäng premieras.